NESA therapie voor overactieve blaas

Heb jij last van een overactieve blaas?

Sta je ’s nachts vaak op om te plassen? Moet je ook overdag heel vaak plassen? Kun je de plas niet goed ophouden als je aandrang voelt? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijdt 60% van de bevolking ouder dan 60 jaar in de wereld aan een of andere vorm van urineverlies, wat de kwaliteit van leven aantast.

Een van de grootste ontdekkingen op het gebied van NESA therapie is de verrassende effectiviteit bij een overactieve blaas.

Om de werking van NESA therapie op de klachten te verklaren, is het goed om kort uitleg te geven over de werking van het autonome zenuwstelsel.

Het autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel (autonoom = zelfstandig) regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in het lichaam, zoals ademhaling, hartslag, bloeddruk, de energieproductie, spijsvertering en stofwisseling. Over dat soort functies hoef je niet na te denken.

Het autonome zenuwstelsel heeft twee hoofdonderdelen die je als het ware als regelsystemen kunt zien: het sympathische en het parasympathische systeem. Ze hebben een tegengestelde werking.

  • De sympathicus stelt ons in staat te overleven in levensbedreigende situaties, te vechten, te vluchten en te presteren. In deze fase stijgt de hartslag, bloeddruk en ademsnelheid.
  • De parasympathicus is de tegenspeler van de sympathicus. Als de parasympathicus actief is daalt de hartslag, daalt de bloeddruk, krijgen spieren en organen voldoende bloed en zuurstof. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor herstel, reparatie, opbouw en rust.

Bij een gezond dagpatroon is er balans tussen de sympathische en de parasympatische activiteiten. Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust.

Wat gebeurt er bij een overactieve blaas?

Een overactieve blaas kan worden veroorzaakt doordat het sympathische zenuwstelsel overactief is. Het lichaam is ontregeld en uit balans.

Een overactieve blaas is een blaas waar je geen controle meer over hebt. De blaas trekt te heftig en te vaak samen. Dit kan vervelende gevolgen hebben in het dagelijks leven. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben.

Kenmerken van een overactieve blaas zijn:

  • Het niet meer kunnen ophouden van jouw plas als je aandrang voelt.
  • Heel vaak moeten plassen (meer dan acht keer per dag en meer dan één keer per nacht).
  • Vaak een sterke aandrang voelen om te plassen.

Het lichaam heeft dan een ‘duwtje’ nodig om de balans te herstellen.

Voor welke klachten helpt NESA therapie?

De behandeling van klachten is vanzelfsprekend afhankelijk van de specifieke indicatie en bestaat vaak uit een mix van blaastraining, bekkenbodemoefeningen, levensstijlaanpassingen en evt medicatie.

NESA therapie heeft invloed op het autonome zenuwstelsel en kan vaak de balans herstellen en/of de pijn verminderen. Naast effect bij het overactieve blaassyndroom wordt ook effect gemeld bij diverse andere klachten:

  • Overactieve blaas
  • Neurogene blaasfunctie stoornis
  • Chronische bekkenpijn
  • Pudendale neuralgie
  • Enuresis
  • Sfincter dysfunctie
  • Constipatie

Ervaringen van patiënten

Maak een afspraak bij jouw NESA behandellocatie

Vind hier de dichtsbijzijnde NESACLINIC.
Vul hier jouw postcode of plaats in.