Lijd jij aan slapeloosheid?
Slaaptekort heeft een directe invloed op de verkorting van de levensverwachting, verergering van stress, de ontwikkeling van psychische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, het immuunsysteem, het voortplantingssysteem en nog veel meer ernstige aandoeningen.
Slapen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Tijdens de slaap verkeert ons lichaam in een toestand van verminderd bewustzijn. Dit gaat gepaard met een verlaagde activiteit van allerlei fysiologische processen. Voorbeelden hiervan zijn spierverslapping, vertraging van de hartactiviteit en veranderde hersenactiviteit. Dit is van belang om overdag weer fysiek en mentaal fit te zijn.
NESA therapie is effectief wanneer er sprake is van een dysbalans in het autonome zenuwstelsel.
Om het effect van NESA therapie op slaap te verklaren, is het goed om uitleg te geven over de werking van het autonome zenuwstelsel.
Het autonome zenuwstelsel
Het autonome zenuwstelsel (autonoom = zelfstandig) regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in het lichaam, zoals ademhaling, hartslag, bloeddruk, de energieproductie, spijsvertering en stofwisseling. Over dat soort functies hoef je niet na te denken.
Het autonome zenuwstelsel heeft twee hoofdonderdelen die je als het ware als regelsystemen kunt zien: het sympathische en het parasympathische systeem. Ze hebben een tegengestelde werking.
- De sympathicus stelt ons in staat te overleven in levensbedreigende situaties, te vechten, te vluchten en te presteren. In deze fase stijgt de hartslag, bloeddruk en ademsnelheid.
- De parasympathicus is de tegenspeler van de sympathicus. Als de parasympathicus actief is daalt de hartslag, daalt de bloeddruk, krijgen spieren en organen voldoende bloed en zuurstof. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor herstel, reparatie, opbouw en rust.
Bij een gezond dagpatroon is er balans tussen de sympathische en de parasympatische activiteiten. Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust.
Wat gebeurt er bij slapeloosheid?
Tijdens de slaap wordt normaal gesproken het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd, zodat we rusten en herstellen. De activiteit van het sympathische zenuwstelsel neemt af. Deze herbalancering stelt ons lichaam in staat zich fysiologisch te herstellen.
Als we ‘s avonds moeite hebben om ons te ontspannen en onze geest tot rust te brengen, vallen we vaak moeilijk in slaap. Het hart kan op hol slaan, onze gedachten zorgen voor stress en we krijgen misschien weinig of geen slaap. Wanneer dat gebeurt, worstelt ons sympathische zenuwstelsel om zijn natuurlijke evenwicht met het parasympatische zenuwstelsel te bereiken.
Het lichaam heeft dan een ‘duwtje’ nodig.
Voor welke slapeloosheidsklachten helpt NESA therapie?
Slapeloosheid kan leiden tot diverse andere gerelateerde klachten. NESA therapie verbetert de slaapkwaliteit, het diepe slaapniveau en verhoogt de melatonine productie. Het kan de balans herstellen in geval van:
- Slapeloosheid
- Concentratieproblemen
- Bruxisme
- Stressklachten