NESA therapie voor de behandeling van chronische vermoeidheid

Ben jij chronisch moe?

Bij chronische vermoeidheid hebben mensen vaak ook klachten als concentratieproblemen, spier- en gewrichtsklachten of vage buikklachten. Door deze klachten kunnen sommige mensen hun werk of zelfs hun dagelijkse activiteiten niet meer goed doen.

Er zijn diverse ziekten en aandoeningen die chronische vermoeidheid kunnen veroorzaken. Het is goed om je eerst door een arts te laten onderzoeken op de mogelijke oorzaak van jouw klachten. In veel gevallen is behandeling van de oorzaak mogelijk, bijv. met behulp van medicatie of andere ingrepen.

In sommige gevallen veroorzaken psychologische factoren zoals langdurige stress, cognitieve problemen of andere stoornissen een verstoring in het autonome zenuwstelsel. NESA therapie kan hiervoor effectief zijn. Om het effect van NESA therapie op vermoeidheid te verklaren, is het goed om kort uitleg te geven over de werking van het autonome zenuwstelsel.

Het autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel (autonoom = zelfstandig) regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in het lichaam, zoals ademhaling, hartslag, bloeddruk, de energieproductie, spijsvertering en stofwisseling. Over dat soort functies hoef je niet na te denken.

Het autonome zenuwstelsel heeft twee hoofdonderdelen die je als het ware als regelsystemen kunt zien: het sympathische en het parasympathische systeem. Ze hebben een tegengestelde werking.

  • De sympathicus stelt ons in staat te overleven in levensbedreigende situaties, te vechten, te vluchten en te presteren. In deze fase stijgt de hartslag, bloeddruk en ademsnelheid.
  • De parasympathicus is de tegenspeler van de sympathicus. Als de parasympathicus actief is daalt de hartslag, daalt de bloeddruk, krijgen spieren en organen voldoende bloed en zuurstof. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor herstel, reparatie, opbouw en rust.

Bij een gezond dagpatroon is er balans tussen de sympathische en de parasympatische activiteiten. Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust.

Wat gebeurt er bij chronische vermoeidheid?

Chronische vermoeidheid kan worden veroorzaakt doordat het sympathische zenuwstelsel overactief is. De sympathicus activiteit overheerst. Wanneer je langdurig veel stress, angsten of spanningen ervaart, raakt je lichaam ontregeld en uit balans. Het komt in de ‘vecht-of-vluchtstand’, waarbij onder andere je bloeddruk, hartslag en de ademhalingsfrequentie omhoog gaan.

Je lichaam en je brein zijn in een voortdurend verhoogde staat van paraatheid  en hebben geen tijd om te herstellen, wat veel energie kost.

Het lichaam heeft dan een ‘duwtje’ nodig.

Voor welke vermoeidheidsklachten helpt NESA therapie?

NESA therapie heeft invloed op het autonome zenuwstelsel en kan de balans herstellen in geval van:

  • Chronische stress
  • Angsten
  • Post-COVID klachten
  • Vermoeidheid door fibromyalgie

Ervaringen van patiënten

Vind jouw NESA behandellocatie

Vind hier de dichtsbijzijnde NESACLINIC.
Vul hier jouw postcode of plaats in.